black rectangle
MyDroneMet

Innovatív meteorológiai háttérrendszer, mely a biztonságos szárazföldi és légi autonóm közlekedés alkalmazását segíti.


Az autonóm közlekedési eszközök használata olyan speciális és pontos környezeti információkat igényel, melyet közel valós időben kell rendelkezésükre bocsátani a biztonságos és gazdaságos üzemeltetés érdekében. Ezek az információk mérésekből és nowcasting jellegű előrejelzésekből származnak.

Sky

blue rectangle

Komplex megoldás

A Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel szoros együttműködésben épült rendszer egy, a MouldTech Systems által készített speciális drón, valamint mögé épített infrastruktúra segítségével minden eddiginél pontosabb meteorológiai előrejelzéssel szolgál az autonóm járművek üzemeltetői számára.

Az előrejelző

A Wohnderleap Quadro 4000 (a talajszinttől számított) és 6000 (tengerszint feletti) méteres repülési magasságával garantálja a legprecízebb meteorológiai profilméréseket. IP68 vízállóságának
hála
akár felhőkben is üzemeltethető, szél- (28m/s) és hőmérséklettűrése (-40 – +60 °C környezeti hőmérséklet mellett üzemel) páratlan megbízhatóságot biztosít. 4 meteorológiai szenzora a földi rendszerrel tripla redundáns adatösszeköttetésben áll.

A berendezést elsősorban a lehető legbiztonságosabb autonóm műveletek végrehajtására tervezték: a jármű redundáns repülésszenzorokkal felszerelt, pozícióját egy ADS-B adó segítségével a környező repülőgépeknek folyamatosan közvetíti, emellett könnyen, messziről észrevehető villanó és statikus fényekkel is jelzi pozícióját.

blue rectangle

Klimatikus elemzések a hatékony és biztonságos drónműveletekért

A dróntechnológia a mindennapi életünk részévé vált. A pilóta nélküli repülőeszközök az ipari, mezőgazdasági alkalmazásoktól kezdve, a különböző felügyeleti, ellenőrzési, légi távérzékelési és fotózási feladatokon át az állami célú műveletek végrehajtásáig szinte minden lehetséges területen megtalálhatók. A drónok alkalmazásával nyújtott szolgáltatások ma már nem csupán teljes mértékben versenyképesek, a legtöbb esetben lényegesen költséghatékonyabbak a hagyományos megoldásokkal szemben.

Azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy méretüknél, meghajtásuknál és kialakításuknál fogva általában jóval érzékenyebbek versenytársaiknál, ezért üzemeltetésük általában csak a megszokottnál szűkebb környezeti határok között lehetséges. Különösen igaz ez az olyan speciális műveletek esetében, mint például a légi permetezés, vagy a nagy magasságú profilozó mérések, melyeknél a szigorú jogszabályi előírások, valamint az elvárt magas rendelkezésre állás teszi szükségessé a nagy pontosságú elemzéseket. Elengedhetetlen, hogy a fokozódó drónpiaci versenyben a tervezett feladatokra való alkalmasság mellett a kívánt térbeli és időbeli dimenziók éghajlati viszonyaihoz igazítsuk a beszerezni kívánt eszközök képességeit, alkalmazhatósági mutatóit.

Ehhez a MyDroneMet.hu a globális állomási adatbázisok (NOAA ISD) valós mérési, valamint az Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja ERA5 rácsponti adatainak feldolgozásával és a gyártók által megadott időjárási korlátok összegyűjtésével, a döntések meghozatalához térben és időben is alkalmas felbontású adategyütteseket állít elő. Az aggregált adattáblák segítségével a kiajánlott műveletek tervezésére, illetve az alkalmazott repülőeszközök beszerzésére vonatkozó üzletstratégiai kérdések is könnyebben megválaszolhatók. Az adott terület meteorológiai jellemzői alapján, a vizsgálatokat akár 3000 méteres magasságig kiterjesztve, a tervezett éven és/vagy napon belüli időszakban elérni kívánt minimális rendelkezésre állás meghatározása után egyszerűen lekérdezhetők a szükséges határértékek. Ezen határértékek ismeretében pedig a folyamatosan bővülő drónadatbázisból könnyedén kiválasztható a feltételeknek megfelelő eszköz.

Gyakorlati felhasználás

A MyDroneMet egyszerű, térképes felületén a kívánt területre való kattintással a legközelebbi rácsponti adatok éven és napon belüli menetei táblázatos formában jelennek meg, ahol a kurzor mozgatásával interaktív módon követhető a tartalom európai változása is.

A MyDroneMet az időbeli elemzések mellett a gyártó által meghatározott korlátoknak megfelelő rendelkezésre állási mutatók térbeli vizsgálatára is lehetőséget nyújt. Az ilyen jellegű vizsgálatok esetében az éven és a napon belüli időszak azonosítása után akár Európára vetítve is összevethetők a kívánt információk.

Az ábrán jól látható, hogy – elsősorban a hőmérsékleti korlátok átlépésének köszönhetően, – a vizsgált Hercules drón jóval nagyobb arányban alkalmazható Európa nyugati felén, mint a keletre fekvő területeken. A tél elmúltával a rendelkezésre állásban mutatkozó különbség fokozatosan csökken, csupán a magasabb hegységekben jelentős, majd nyárra egész Európában egységes, szinte korlátlan rendelkezésre állást mutat.

Speciális igények

A  bemutatott elemzéseken túl, igény esetén tetszőleges meteorológiai változókra és akár 3000 métert meghaladó magasságig az összes magassági szintre bármilyen klimatológiai vizsgálat végrehajtható. Jó példa erre a MouldTech Systems saját fejlesztésű profilozó drónja, mely esetében a rendelkezésre állás vizsgálatakor 16 magassági szinten kerültek összesítésre a szél, a hőmérséklet, jegesedés és a csapadék korlátozó határértékei. Az így előálló kompakt kimutatások az európai térkép vonatkozásában több mint 1,2 TB nyers adat feldolgozását igényelték.

A MouldTech Systems saját fejlesztésű profilozó drónjának átlagos rendelkezésre állása október végén (térkép) és annak éves időbeli menete (táblázat)

Precíziós kooperatív agrometeorolgia – Fagyveszély előrejelzés

A MyDroneMet veszélyes időjárás előrejelzésben és meteorológiai modellezésben több évtizedes tapasztalattal rendelkező meteorológus csapata által adaptált, egyedülálló, saját előrejelző rendszerrel szolgáltatott adatok segítségével lehetőség nyílik a talajközeli hőmérséklet és nedvesség nagy pontosságú előrejelzésére, a fagyveszélyes időszakok és területek meghatározására akár 48-96 órás időtávban.

A mérnökök az elmúlt évtizedben végzett folyamatos kutató-fejlesztői munka során az időjárás előrejelző rendszert kifejezetten a Kárpát-medencei viszonyoknak megfelelően hangolták. A modell bemenő adatait egyedülálló profil és felszíni mérésekkel egészítik ki a még pontosabb prognózisok érdekében.

Az aktuális és lokális mérési adatokat, valamint a 2-4 napra előrejelzett értékeket a felhasználók a MyDroneMet mobilalkalmazáson is megtekinthetik, melyen részletgazdag és jól áttekinthető módon szerepel a veszélyeztetett területek térbeli alakulása, a veszélyes időszak várható alakulása, a fagyveszély várható mértéke, valamint a fagyveszély várható valószínűsége.

Ha a fagyveszélyes időszak valószínűsége meghaladja a 80%-ot, az applikáció az ezt megelőző 6-24 órában automatikus riasztásokat küld.

blue rectangle

Események és rendezvények meteorológiai biztosítása – Weather Shield

A szabadtéri vagy részben szabadtéri események, rendezvények esetén kulcskérdés, hogy milyen időjárásra számíthatunk, hiszen a váratlan veszélyes időjárási jelenségek inkább az elégedetlen résztvevők táborát gyarapítják, nem beszélve például az elázott technikában okozott károkról vagy a kedvezőtlen viszonyok miatt elmaradt bevételekről. Mindez pedig – még ha más-más időjárási ok miatt is, de – az év bármely időszakában jelentősen csorbíthatja a felhőtlen szórakozás élményét, legyen az vásár, falunap, koncert, fesztivál, sport- vagy repülőrendezvény, akár ünnepi tűzijáték. A legtöbb esetben az események lemondása vagy átszervezése is csak megfelelő időelőnnyel lehetséges, a túl későn érkező döntéstámogató információ nem teszi lehetővé a károk elkerülését, azokat az esemény szervezőjének kell viselnie. Hasonló a helyzet bármely, kimondottan időjárás-érzékeny munkavégzés esetében is, ha jelentős távolságban kell elvégezni az adott feladatot.

Igényekhez igazított támogatás

A MyDroneMet.hu a rendezvények meteorológiai biztosítását minden esetben a megrendelővel részletesen egyeztetett, szerződésben rögzített módon, a felhasználói igényekhez maximálisan igazodva hajtja végre. Ez a teljesség igénye nélkül az előrejelzési és távérzékelési (radar, villám, műhold) produktumok mellett magába foglalhatja akár mobil mérőállomás ideiglenes helyszíni telepítését vagy a légkör vertikális jellemzőit mérő profilozó drónok alkalmazását is.

A meteorológiai támogatás érvényességi tartománya a rendezvényhelyszínektől a kifejezetten nagy kiterjedésű, akár háromdimenziós objektumokig (pl.: versenypálya, légtér, település stb.) terjedhet.

Pontos előrejelzések

A pontos meteorológiai előrejelzéseik alapját két pillér adja: egyrészt a megbízható mérési információk (nyilvános OMSZ adatok mellett saját kiegészítő mérések), amelyek valósághűen írják le a kiinduló légköri állapotot, másrészt az adott területre optimalizált korlátos tartományú numerikus modell. Ha bármelyik hiányozna a kettő pillér közül, akkor az előrejelzések nehezen követnék le az időjárás helyi alakulását, ez a hiányosság pedig éppen azokban a nehezebben előrejelezhető helyzetekben ütközne ki a legjobban, amikor a legnagyobb szükség lenne a precíz meteorológiai információra.

A támogatás során a rendezvény helyszínéhez legközelebb eső mérőállomások adatai a közeli csapadékzónák és zivatarcellák elhelyezkedése és mozgása, valamint a kapcsolódó előrejelzés egyetlen, jól áttekinthető, összefoglaló felületen érhető el.

A rendezvény helyszínéhez (jelen esetben ZalaZONE tesztpálya, kék jelző) igazított térkép kivágaton áttekinthetők a meteorológiai támogatás során biztosított információk

A mérési és távérzékelési adatok 1-10 perces frissítési gyakorisággal, szinte valós időben állnak rendelkezésre, míg modelljeiket naponta 4 alkalommal futtatják a még pontosabb előrejelzések érdekében.

Valós idejű visszajelzés

A pontosnak ígért előrejelzéseikkel nem árulnak zsákbamacskát: az előrejelzési diagramokon a közeli állomások mérési információi a prognosztizált adatokkal együtt kerülnek ábrázolásra, azaz a prognózisok beválása folyamatosan nyomon követhető.

Az előrejelzési diagramon a pontozott vonalak a mért, a folytonos vonalak pedig a prognosztizált értékeket jelzik

Saját algoritmuson alapuló konvektív aktivitási indexük segítségével még egyszerűbben követhető a rendezvények lebonyolítását megzavaró záporok, zivatarok jelenléte, ezért a szervezők megfelelő döntéseket tudnak hozni a program esetleges átszervezését vagy időben történő megszakítását illetően.

A későbbiekben, a helyi meteorológiai viszonyok még pontosabb megállapítása és a numerikus előrejelzések bemenő adatainak, majd ebből következően eredményeinek pontosabbá tétele érdekében, szükség esetén mobil mérőállomással és a MouldTech Systems által fejlesztett mérődrónnal is ki tud települni a cég, tovább emelve ezzel a rendezvény meteorológiai támogatásának színvonalát, szakmai megbízhatóságát.

Szakmai tanácsadás

Igény esetén felmérik a tervezett rendezvény lebonyolításához kapcsolódó időjárási kockázatokat, melyek kiértékelését követően értékes tanácsokkal segítik a rendezvényre, eseményre vagy munkafolyamatra való felkészülést. A beazonosított kockázatokhoz kapcsolódó megfelelő kockázatkezelő intézkedések megtervezése és alkalmazása, biztonságosabb, nyugodtabb és a legtöbb esetben költséghatékonyabb lebonyolítást tesz lehetővé. Több éves szakmai tapasztalatukkal komplex időjárás-alapú folyamatmenedzsment kialakítását is vállalják.

KIFÜ HPC

MYDRONEMET.hu KAPCSOLAT

𝘅
ÉRDEKLŐDÖM🇬🇧 ENGLISH
Szechenyi2020